03.12.2015
Kysyimme jälleen maakuntajohtajilta, millaiset mahdollisuudet maakunnissa on kehittää matkailua. Pyysimme heitä myös mainitsemaan kolme oman maakuntansa tärkeintä matkailukohdetta.
Lähtökohtaisesti Pohjanmaalla on ihmisten monikulttuurisuuden, monipuolisen ja kansainvälisen elinkeinoelämän sekä luonnon kautta mahdollisuudet omaleimaisesti profiloituneeseen ja menestyvään matkailuelinkeinoon.
Kasvumahdollisuudet ovat poikkeuksellisen suuret, koska vuonna 1999 tapahtunut verovapaan myynnin lakkauttaminen Merenkurkun liikenteessä pudotti pohjan pois silloisesta matkailualasta, ja vasta nyt monen vuoden suunnanmuutoksen jälkeen matkailuala on päässyt kehittymään toivotulla tavalla.
Uuteen nousuun ovat vaikuttaneet erityisesti Merenkurkun saariston hyväksyminen vuonna 2006 Unescon maailmanperintölistalle ja Merenkurkun liikenteen uudet tuulet. Kolme vuotta sitten alkoi uusi matkailun kasvu, joka tänä vuonna on näkynyt siten, että esimerkiksi ruotsalaiset ja norjalaiset ovat todella löytäneet Pohjanmaan uudelleen. Osoituksena tästä yöpymisten kokonaismäärä majoitusliikkeissä kasvoi heinäkuussa maakunnista eniten Pohjanmaalla, yli 18 prosenttia.
1. Merenkurkun saaristo
Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luontokohde UNESCO:n maailmanperintöluettelossa. Saaristolla on ainutlaatuinen geologinen arvo, sillä täällä maankohoamisnopeus on yksi maailman suurimmista.
2. Arktinen museo Nanoq
Pietarsaaressa Nanoq on ensimmäinen arktinen museo Suomessa. Museo esittelee tutkimuksia ja retkiä napa-alueille, arktisia kulttuureja, käsitöitä, sekä arktista pyyntiä ja taidetta. Rakennukset ovat erikoisia rakennustyylinsä johdosta, niiden esikuvana on pohjoisgrönlantilainen turvemaja. Museoalue on ainutlaatuinen koko maailmassa.
3. Cittaslow-kaupunki
Kristiinankaupunki Cittaslow on kansainvälinen, elämänlaatua korostava pikkukaupunkiverkosto, jonka ideana on tuoda esiin pikkukaupungin hyviä puolia ja korostaa sen vahvuuksia ja ainutkertaisuutta. Kristiinankaupungin vanha puutalomiljöö on ainutlaatuinen Suomessa. Vanhan keskustan lähes kolme sataa puista asuin- ja talousrakennusta on suojattu. Viimeisten satojen vuosien kehitys näkyy kapeita katuja ja kujia reunustavina eri tyylisinä puutaloina, kruununa empiretyyliset kauppakartanot.˜
Matkailualalla on täällä hyvät kehitysmahdollisuudet. Olemme luoneet maakunnan ja matkailualan yhteisen strategian, kuten perustaneet Åland Convention Bureaun ja Åland Event Bureaun. Vain muutaman vuoden toiminnan jälkeen yöpyjien määrä on lisääntynyt, kiitos ÅBC:n. Tämäntyyppisellä investoinnilla on myönteinen vaikutus alan työllisyyteen.
Ehdoton vahvuutemme on yhteistyö, joka on avain menestykseen. Viime vuosina yritysyhdistys Visit Åland ja paikallinen kauppakamari Ålands Näringsliv ovat työskennelleet entistä enemmän yhdessä. Visit Åland hoitaa kohdekehitystä ja markkinointia ja Ålands Näringsliv tukee alan liiketoiminnan kehittämistä, kuten maakunnan osallistumista suuriin investointihankkeisiin; esimerkiksi Ahvenanmaan osallistumista Visit Finlandin hankkeeseen ”Merellinen saaristo”.
1. Maarianhamina
Maailman ainoa oikea saaristokaupunki, meren ympäröimä Maarianhamina.
2. Kastelholman linna ja Bomarsundin linnoitus
3. Paikalliset ruokapaikat
Ahvenanmaalla on tarjolla puhdasta ja paikallisesti tuotettua saaristolaisruokaa, esimerkiksi Mikael Björklundin Smakbyssä tai Pub Stallhagenissa. Jokaiselle on jotakin, merellisyys ja historia ovat ainutlaatuisia.˜
Päijät-Hämeessä matkailu toimialana on kasvussa ja meillä on erittäin hyviä kärkiä vapaa-ajan liiketoiminnan osalta, kuten liikuntakeskittymät Vierumäki, Pajulahti, Messilä ja Lahden urheilukeskus sekä profiilia nostattavat pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat vuonna 2017. Pidentynyt taantuma näkyy meilläkin, mutta sitä ennen tapahtunut kehitys oli erittäin suotuisaa. Kun taloudellinen tilanne taas elpyy, tekemämme kehitystyö näkyy ja pääsemme jälleen kasvuun.
1. Vierumäki
Vierumäki on monipuolisena vapaa-ajan keskittymänä ollut viimeiset kaksikymmentä vuotta yksi nopeimmin kasvavista matkailukohteista Etelä-Suomessa. Siellä yhdistyy liikunta- ja vapaa-ajan osaaminen sekä niiden palveluiden hyödyntäminen. Pajulahti, toinen liikunnan ja urheilun valtakunnallinen keskus, sijaitsee aivan Vierumäen läheisyydessä ja erilaisine palveluineen täydentää hyvin kokonaisuutta.
2. Suur-Päijänteen vesistö
Suur-Päijänne tarjoaa varsin monipuolisen vesistön, jonka yli ”Helsingistä katsotaan Saimaalle”. Vesijärvi, Ruotsalainen ja Päijänne tarjoavat laajan vesistön Lahdesta kauas Viitasaarelle Keski-Suomeen. Etelä-Päijänne eri kanavineen ja Pulkkilanharju luonnonsuojelualue Kelventeen ohella ovat piilotettuja helmiä koko Suomen mittakaavassa.
3. Messilä
Messilä on Etelä-Suomen lumivarmin laskettelukeskus hyvien kulkuyhteyksien päässä Lahden kupeessa. Samaan matkaan voi helposti yhdistää Sibeliustalon, kaupunginteatterin ja vaikkapa SM-liigan ottelun.