14.03.2016

MATKAILU TYÖLLISTÄÄ MAAKUNNISSA

Maakuntajohtajat Satakunnasta, Pohjois-Karjalasta, Keski-Pohjanmaalta ja Pohjois-Savosta vastaavat kysymykseen millaiset mahdollisuudet heidän maakunnissaan on matkailun kasvuun ja työllistymiseen. He kertoivat myös kolme oman maakuntansa tärkeintä matkailukohdetta.

TEKSTI Isa Nortela ja Sanna Rantanen KUVA Maakuntajohtajat ja Visit Finland Imagebank

PERTTI RAJALA, Satakuntaliitto

Satakunnan maakuntaohjelmassa 2014-2017 elämystalous on tunnistettu yhdeksi kehittämis- ja kasvupotentiaalia omaavista aloista. Elämystalouteen sisältyvät muun muassa matkailu- ja kulttuurialat sekä tapahtumat. Matkailuala on hyvin työllistävä. Matkailualan muuttuviin osaamistarpeisiin pystymme maakunnassamme vastaamaan monipuolisella matkailualan koulutustarjonnalla eri koulutusasteilla.

Matkailun kehittämiseen liittyvä yhteistyö on Satakunnassa tiivistynyt ja se on synnyttänyt erilaisia matkailun teemaverkostoja. Uusia hankkeita on vireillä kehittämisen ja kasvun tueksi.

1. Unescon maailmanperintökohteet
Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki.

2. Pori Jazz

3. Ouran saaristo
Ouran saaristo eli Karvianourat, on saaristo Selkämerellä Merikarvian kunnassa. ˜

JUSSI HUTTUNEN, Pohjois-Savon liitto

Potentiaali ja odotukset matkailun kasvulle ovat hyvät ja monipuoliset. Pohjois-Savon maakuntakaavassa on mahdollistettu matkailun voimakas ja monipuolinen kasvu. Se näkyy Tahkon alueella, jossa ovat lisääntyneet sekä majoitus- että kaupalliset palvelut. Tämä tuo myös lisää työpaikkoja. Juuri nyt haaste on Venäjän matkailuvirran tason ylläpitämisessä ja kasvattamisessa ympärivuotiseksi.

1. Tahko
Kansainvälinen ja ympärivuotinen lomakeskus, joka sijaitsee Kuopion Nilsiässä.

2. Sport & Spa Hotel Vesileppis
Hyvinvointi- ja liikuntakeskus, jonne valmistui vastikään monipuolinen sisäliikuntatila, keilaradat, kuntosali ja kokoustilat jo olevien kylpylän, hiihtotunnelin ja jääkiekkohallin lisäksi.

3. Kuopion seutu
Ostosmatkailun hyvä kasvuvire, erityisesti Kauppakeskus Matkus - IKEA -kokonaisuuden avulla on kasvattanut valtakunnallista vetovoimaa. ˜

RISTO POUTIAINEN, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Maakunnassa on käynnistetty erillinen matkailun kasvuohjelma, joka tavoittelee nimenomaan kasvua ja työllisyyttä. Sen mukaisesti potentiaalia löytyy ja investointisuunnitelmia on eri puolella maakuntaa runsaasti. Veturiyrityksiä tarvitaan kiihdyttämään kasvua.

1. Kolin alue

2. Bomba-Hyvärilän matkailukeskus
Karjalaisia perinteitä sekä rakennus- ja ruokakulttuuria esittelevä matkailukohde sijaitsee Nurmeksessa.

3. Ilosaarirock
Pohjois-Karjala on vahva tapahtumamaakunta ja Ilosaarirock on hyvä esimerkki siitä.

JUKKA YLIKARJULA, Keski-Pohjanmaan liitto

Keski-Pohjanmaalla on juuri valmistunut vetovoimastrategia, jossa on kartoitettu kulttuurin, liikunnan ja matkailun tilanne sekä määritelty konkreettiset tavoitteet. Logistinen sijainti, meri, kalarikkaat vesistöt, jokilaaksot, erämaat, kylät, Kokkolan vanha kaupunki ja tapahtumat mahdollistavat kasvua. Kokkolan ja koko maakunnan matkailutoimijoiden yhteistyö on tiivistynyt merkittävästi parin viime vuoden aikana ja panostamme yhteistyössä alueen näkyvyyteen valtakunnallisessa viestinnässä ja messuilla.

1. Kokkola
Kokkolasta löytyvät esimerkiksi vanha kaupunki ja Tankarin majakkasaari. Kaupungissa järjestetään myös monia tapahtumia, muun muassa Venetsialaiset ja Kokkola Cup -jalkapallotapahtuma.

2. Kaustisen perinteiset kansanmusiikkifestivaalit
Festivaalit järjestetään tänä vuonna 49. kerran.

3. Maakunnan luonto- ja erämatkailumahdollisuudet ˜ 

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)