09.06.2016

RALLIMATKAILUA LUONNON EHDOILLA

Kuusamoon sopivat sekä luontopolut että rallikeskus, sanovat Rukapalvelun toimitusjohtaja Jokke Kämäräinen ja Juha Repo Juha Kankkunen Driving Academysta.

TEKSTI Ruut Tolonen

Suomen luonto on mittaamattoman arvokas matkailuvaltti, kunhan se osataan tarjoilla oikein, vakuuttaa ohjelmapalveluyritys Rukapalvelun toimitusjohtaja Jokke Kämäräinen. Toisaalta harvalle matkailijalle riittää pelkkä luonnon ihmettely, vaan lomalta kaivataan toimintaa, vaikkapa autoilua jääradalla. Sitä on Rukalla järjestänyt jo 12 talven ajan Juha Kankkunen Driving Academy. Kysyimme Kämäräiseltä ja Driving Academyn myynnistä ja hallinnosta vastaavalta Juha Revolta, miten moottoriurheiluun perustuvan turismin ja luontomatkailun rinnakkaiselo sujuu.

Jokke: Kuusamo on tunnettu ainutlaatuisesta luonnostaan jo 1800-luvun lopulta, jolloin muun muassa Akseli Gallen-Kallela matkusti tänne maalaamaan. Edelleen Rukalle tullaan luonnon vuoksi ja alueen matkailupalvelut kehittyvät sen ympärille. Täällä riittää koettavaa ja monipuolista tekemistä ympäri vuoden. Teemmekin töitä sen eteen, että ihmiset ymmärtäisivät Rukan olevan myös kesäkohde.

Juha: Rukan etuja ovat lämminhenkisyys ja se, ettei paikka ole liian suuri. Toisaalta Kuusamon kaupunki on lähellä, ja sieltä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut, joten esimerkiksi tavarantoimitusten logistiikka hoituu paremmin kuin pohjoisempana. Siksi meidän on helppo toimia juuri Rukalla.

Jokke: Suurin osa Rukan matkailijoista tulee kotimaasta. Suomalaisten jälkeen suurimmat matkailijamäärät ovat Britanniasta ja Hollannista. Sitten tulevat keskieurooppalaiset, venäläiset ja aasialaiset.

Juha: Meidän asiakkaistamme valtaosa on kotimaisia yritysasiakkaita. Ulkomaalaisista eniten tulee Saksasta, Ranskasta, Benelux-maista ja Espanjasta. Tänäkin vuonna kävijöitä oli noin 550. Paljon enempää emme pystyisi edes ottamaan vastaan, sillä toimintakausi kestää vain helmi-maaliskuun.

OHJELMATARJONTAA TÄYTYY UUDISTAA

Jokke: Yleensä ulkomaalaisten matkailijoiden keskeisin toive on kokea puhdas suomalainen luonto. Jo juomakelpoinen kraanavesi herättää ihmetystä, saati se, että Rukalla pääsee juomaan kuksalla suoraan Kitkajoesta. Vaikka Lappiin tullaan luonnon vuoksi, harvalle kuitenkaan riittää pelkkä luonnossa oleminen ilman, että tehdään mitään. Lisäksi suurin osa kävijöistä haluaa, että palvelut ovat helposti saavutettavissa ja sitä tasoa, mihin he ovat tottuneet muualla.

Juha: Olen huomannut, että ulkomaalaisille turisteille majoituksen pitää olla laadukas ja moderni, ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan. Huoneistohotellit tai patjamajoitus mökin parvella eivät käy, ja esimerkiksi makuuhuoneiden yhteydessä pitää olla omat kylpyhuoneet. Meillä on paljon asiakkaita, jotka palaavat talvi toisensa jälkeen. Joka vuosi meidän täytyykin miettiä, miten kehitämme ja uudistamme omaa toimintaamme.

Jokke: Ohjelmaa kehitettäessä ei kannata luottaa pelkästään omaan mielipiteeseensä, vaan selvittää yhdessä eri maiden matkanjärjestäjien kanssa, mitä kävijät todella haluavat. Matkailijat kysyvät usein, mikä voisi olla ”more authentic”. He haluavat kokea aitoa ja alkuperäistä Kuusamoa, kuten leipoa rieskaa paikallisten kanssa.

Juha: Ulkomaalaisia vieraitamme kiinnostaa paikallinen ruoka. Villiruoka onkin Kuusamossa hyvässä nosteessa.

Jokke: Puhdasta luontoa voidaan tuoda esiin myös lähi- ja villiruoan kautta. Suomi voi hyvin olla maailman paras luonnollisen hyvinvoinnin maa vuoteen 2025 mennessä, kuten hyvinvointimatkailun kärkihankkeessa visioidaan. Suomen luonnon kokeminen, luonnon antimet luontaiselinkeinoineen, yrtteineen ja marjoineen sekä luonnon terveysvaikutukset tulevat kokonaisuudessaan olemaan mullistava matkailutuote ja uusi syy tulla Suomeen. Tästä kokonaisuudesta tulee ehdoton myyntivaltti, kun osaamme nostaa sen arvoonsa.

AUTOILUMAINEESTA VETOAPUA MATKAILULLE

Juha: Kun meille tulee asiakkaita, heille on iso juttu, että Juha Kankkunen on itse opettamassa heille ajamista. Teemme kuitenkin asiakkaille selväksi, että emme ole rallikoulu, vaan opetuskeskus. Kävijät saavat elämyksiä ja oppia siitä, miten toimia, kun auto lähtee liukkaalla kesillä käsistä.

Jokke: Suomen mainetta autourheilumaana voisi hyödyntää matkailussa vielä paljon nykyistä enemmän. Itse ajattelen, että Juha Kankkunen Driving Center on Suomen parhaita matkailutuotteita, jonne tullaan oppimaan maailman parhaiden ammattilaisten johdolla.

Juha: Meidän autojemme päästöt ovat minimaaliset vaikka moottorikelkkailuun verrattuna. Ympäristölupien hankkimista varten olemme mittauttaneet myös melutasot, eikä niistä ole ympäristölle haittaa. Viime vuonna ajoradan vieressä asui maakotka, eikä se ollut moksiskaan autoista. En näe, että toimintamme olisi minkäänlaisessa ristiriidassa luontomatkailun kanssa.

Jokke: Olipa kyseessä laskettelu, moottorikelkkailu tai autoilu, sekin voidaan tehdä luonnon ehdoilla. Jokaisen palveluntarjoajan tulisikin itse miettiä, miten omasta matkailutuotteesta tehdään mahdollisimman vähän luontoa rasittava.

Juha: Oman työni kautta olen huomannut, että ulkomaalaiset matkailijat maksavat mielellään siitä, että homma toimii ja kaikki on tip-top. Tämä pätee myös ympäristön siisteyteen. Kun paistetaan nuotiolla makkaraa, papereita ei jätetä esille, vaan kerätään ne heti vaikka omaan reppuun. Palvelun pitää olla iloista, reipasta ja markkinointihenkistä.

Jokke: Muistutamme omia työntekijöitämme toimimaan esimerkkinä siitä, että roskia tai tupakantumppeja ei heitetä luontoon. Näemme vaivaa myös sen suhteen, että metsään viedään oikeat astiat kertakäyttöisten sijaan. Oman kokemukseni mukaan suosittujen patikointireittien varrella on nyt siistimpää kuin 20 vuotta sitten, vaikka kävijämäärät ovat kasvaneet. Ympäristön kulumista voidaan ehkäistä hyvin pitkälti omalla asenteella ja toimintatavoilla.

KANSAINVÄLISTYMINEN ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ

Juha: Jos haluamme pitää matkailubisneksen elossa, Rukalle tarvitaan ehdottomasti vielä nykyistä enemmän ulkomaalaisia matkailijoita. Kuusamoon on pitkä matka Helsingin ja Rovaniemen kautta, joten suorat lentoyhteydet Eurooppaan pitäisi saada kuntoon.

Jokke: Uskon, että tulevaisuudessa Kuusamon-matkailu tulee olemaan entistä kansainvälisempää ja ympärivuotisempaa. Onnistumiseemme vaikuttaa palveluiden perusrakenteiden suunnittelu, kuten aukioloaikojen ja kulkuyhteyksien miettiminen. Meillä on paljon hienoja luontokohteita, mutta pitäisi varmistaa, että niihin pääsee tarvittaessa myös ilman omaa autoa.

Juha: Ulkomaalaiset asiakkaamme tulevat mielellään kauden alussa helmikuussa, sillä heitä kiinnostaa kaamos. Rukalla ihastuttavat hämäryys ja revontulet, sillä aurinkoa näkee Alpeillakin.

Jokke: Suomen luonnon erinomaisuus ja selkeät vuodenajat tarjoavat huikeita mahdollisuuksia matkailulle. Vielä reilut sata vuotta sitten täällä elettiin täysin luonnon kiertokulun mukaan. Se määritteli, millaista työtä tehtiin ja milloin taas kerättiin voimia ja levättiin. Näen, että tulevaisuudessa matkailutuotteet kehittyvät takaisin tähän suuntaan: kesällä kokeillaan erilaisia aktiviteetteja, kaamoksen aikaan rauhoitutaan. ●

JOKKE KÄMÄRÄINEN KUUSAMOLAISEN OHJELMAPALVELUYRITYS RUKAPALVELUN TOIMITUSJOHTAJA. Kämäräinen perusti Rukapalvelun vuonna 1988. Matkailutoimittajien Kilta valitsi Kämäräisen ja Rukapalvelun Anne Murron vuoden 2007 matkailuhenkilöiksi.

JUHA REPO JUHA KANKKUNEN DRIVING ACADEMYN OSAKAS JA PERUSTAJAJÄSEN. Repo tunnetaan myös urastaan ralliautoilijoiden, muun muassa Juha Kankkusen, kartanlukijana. Repo ja Kankkunen voittivat yhdessä kaksi rallin MM-osakilpailua vuonna 1999.

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)