14.03.2016

RAUMALAINEN TARMO THORSTRÖM HOUKUTTELEE ULKOMAALAISIA PITSIKAUPUNKIIN

”Itse päädyin nypläämään vähän niin kuin vahingossa. Vuonna 2005 näin 80-vuotiaan mestarinyplääjä Impi Alangon työnäytöksen ja hän tarjoutui opettamaan minulle nypläämisen alkeet. Otin mahdollisuuden uteliaana vastaan.

TEKSTI Pirkko Soininen KUVA Tarmo Thorstöm

Euroopasta lähtenyttä pitsinnypläystä harrastetaan nykypäivänä kaikkialla maailmassa. Vuosia sitten liftasin Ruotsissa sattumalta yhden srilankalaisen nyplääjän kyytiin. Hän kertoi äitinsä Sri Lankassa opettaneen hänelle tämän paikallisen käsityöperinteen.

Rauma sijoittuu nypläyksessä historiallisiin paikkoihin, sillä säilyneiden todisteiden perusteella Raumalla on nyplätty ainakin jo 1700-luvun puolivälistä. Raumalainen nypläysperinne pohjaa Alankomaiden ja Saksan perinteeseen. Merkillepantavaa on, ettei nypläämisperinne ole katkennut Raumalla missään vaiheessa.

Nyplääjistä suurin osa on ollut naisia, mutta Raumalla miesten nypläämisellä on pitkät perinteet. Esimerkiksi purjelaivakaudella talvella meren ollessa jäässä monet iäkkäämmät merimiehet hankkivat ansioita nypläämällä. Nypläyksessä sukupuolella ei ole mitään merkitystä.

Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin jalkautan pitsiä tavallisten ihmisten arkeen ja katukuvaan. Lisäksi levitän pitsitietoutta eri tavoin. Tänä keväänä työskentelen lasten ja nuorten kanssa sekä työstän ”pitsi-iskuja” Rauman keskustaan kesäksi 2016.

Monet pitsituristit ovat jo löytäneet Rauman. Minuun otetaan usein yhteyttä, kun joku ulkomaalainen haluaa tutustua paikalliseen pitsiin. Päädyin vuosi sitten japanilaiseen turistioppaaseenkin.

Pitsiturismin kasvattaminen vaatisi enemmän panostuksia matkailumarkkinointiin. Vastaavasti kaupungin pitäisi satsata pitsin näyttelytarjontaan. Muissa vastaavanlaisissa pitsikaupungeissa on oma pitsimuseo, sellainen sopisi Raumallekin. Uskon, että se kiinnostaisi myös muita kuin vannoutuneita pitsi-ihmisiä, sillä nypläysperinne on omalaatuinen ja ainutlaatuinen ilmiö.

Pitsinnypläys on nyt in, koska pitsi on samalla sekä äärimmäisen teknistä ja matemaattista että herkkää ja aistikasta. Nypläys on hyvä vastavoima nykypäivän hektiselle elämälle, sillä nyplääminen vaatii aikaa ja keskittymistä. Lisäksi tekniikka on todella monipuolinen, sillä nypläämällä voidaan valmistaa perinteisten liinojen lisäksi myös riippumattoja, koruja ja vaikka mitä.˜

VISIT FINLAND TUKI Tarmo Thorströmin ja Katrina Salon markkinointimatkaa puolalaisen Bobowan kaupungin pitsifestivaaleille.

RAUMAN PITSIVIIKKO järjestetään jo 46. kerran 23.–31.7.

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)