03.12.2015

RINTEESSÄ PÄÄ KEVENEE

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry toimii hiihtokeskusten edunvalvojana ja pyrkii kehittämään toimialaa. Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Harri Lindforsin palo rinteeseen syttyi jo lapsena, eikä loppua innostukselle näy.

TEKSTI Matleena Merta KUVA Suomen hiihtokeskusyhdistys

MIKÄ ON HIIHTOKESKUSYHDISTYS JA MIHIN SITÄ TARVITAAN?

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry eli SHKY on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio. Hiihtokeskusten lisäksi yhdistyksen jäseniä ovat hiihtokoulut ja yhteistyöyritykset. Hiihtokeskusyhdistyksen ydintehtävät ovat toimialan edunvalvonta, jäsenistön koulutus, tutkimustoiminta, alan tiedotus ja yhteismarkkinointi sekä kuluttajien valistaminen hissi- ja rinneturvallisuudesta. Keskeinen tavoitteemme on lisätä laskettelun harrastajamäärää ja harrastusaktiivisuutta sekä varmistaa toimialan terve kasvu. Hiihtokeskusyhdistys on toiminut vuodesta 1987 ja toimintavuosien aikana SHKY:n edustama toimiala on kehittynyt voimakkaasti: Suomen suurimmat hiihtokeskukset ovat muuttuneet kansainvälisiksi lomakohteiksi ja useimmat lähirinteet monipuolisiksi talviurheilukeskuksiksi.

MITEN LASKETTELUMATKAILU MUUTTUU TULEVAISUUDESSA?

Kilpailu kuluttajien vapaa-ajasta kasvaa jatkuvasti, mutta toisaalta ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia hyvinvoinnistaan, liikunnasta ja elämyksistä ulkoilmassa.

Venäjän tilanteen takia itäisestä naapuristamme saapuvien turistien määrä on laskenut, mutta onneksi kiinnostus Suomen talvea kohtaan kasvaa muualla. Nykyisin entistä useampi aasialainen lumoutuu Lapin talvesta. Myös eurooppalaisia, muun muassa brittejä, hollantilaisia ja ranskalaisia, odotetaan tulevaisuudessa enemmän suomalaisiin hiihtokeskuksiin. Lufthansan uusi München– Kittilä -reitti on mielenkiintoinen avaus, ja odotammekin innolla millaisia vaikutuksia sillä tulee olemaan.

MILLAINEN ON OMA LASKETTELUTAUSTASI?

Ensimmäiset laskettelusukset sain naapuriltani jo ennen kouluikää, tosin ne olivat puolisen metriä liian pitkät. Kipinä lasketteluun syttyi kuitenkin välittömästi. Olen lasketellut paljon ja monipuolisesti, vain kisaaminen on jäänyt väliin.

Opiskeluaikana yhdistin kaksi harrastustani, eli laskettelun ja valokuvaamisen. Sain ensin myytyä muutamia hiihtokuvia Skimbaajaan, ja yhden myös Uuden Suomen kanteen. Kuvien lisäksi kirjoitin juttuja. Freelance-kuvaajan ja toimittajan työt lisääntyivät opiskelujen aikana ja niiden jälkeen. Vuonna 1997 aloitinkin Skimbaajan päätoimittajana. Viimeistään silloin pääsin tutustumaan todella moniin laskettelukeskuksiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa, Alpeilla ja valtameren takanakin.

Viihdyn edelleen mäessä, eikä rinteiden pituutta todellakaan tarvitse laskea kilometreissä. Lähellä olevissa mäissäkin riittää mainiosti tekemistä. Niissä suuntaan useimmiten kumpareikkoon tai esimerkiksi kokeilemaan miten telemark vielä taipuu. Jo tunti tai pari kavereiden kanssa lähimäessä piristää kummasti. Ja lasten kanssa laskiessa pääsee taas näkemään onnistumisen ja oppimisen ilon aivan uudella tavalla.

KUINKA USEIN KÄYT ITSE LASKETTELEMASSA?

Parhaimmillaan Skimbaajan aikoina mäkipäiviä tuli sata vuodessa. Pyrin aloittamaan kauden mahdollisimman aikaisin ja jatkamaan myöhään keväälle. Lasten myötä olen viime vuosina kuitenkin päässyt mäkeen harvemmin ja harrastus on keskittynyt lähirinteisiin. Viime talvi jäi kokonaan väliin olkapääoperaation takia, joten nyt hinku päästä mäkeen on kova! 

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)