02.06.2015

HÄÄMATKOISTA UUSI SEGMENTTI?

On aika tavanomaista, että vastavihitty pariskunta tekee häämatkan heti häiden jälkeen. Häämatkaa suunniteltaessa tulee huomioida pariskunnan toiveet ja erityisvaatimukset.

TEKSTI JAAKKO LEHTONEN

Ajatellaanpa vaikka Romeota ja Juliaa, jotka tosin eivät tainneet avioon saakka ehtiäkään. Mutta jos olisivat ehtineet, olisi Julian ikä, 12 v, rajoittanut ainakin häämatkabailauksen limpparilinjalle.

Toista äärireunaa edusti prinsessa Ruusunen, joka oli 115-vuotias vihille mennessään. Hänhän oli 15-vuotias, kun nukahti sadan vuoden uneen. Ei 115 vuoden kypsässä iässä enää jaksa kovin kummoisia maailmanympärimatkoja.

Häämatkan tulisi olla ilon ja onnen aikaa, myös virolaisille, vaikka viroksi häämatka onkin pulmareis. Tosin kävihän tunnetulle suomalaiselle melontavoittajallekin viikon häämatkalla niin, että kun palattiin Helsinki-Vantaalle, kumpikin otti oman taksin eri osoitteisiin. Meloja kommentoi: “minulla ei ole siitä avioliitosta mitään hyvää sanottavaa”.

Häämatkat ulkomailta Suomeen ovat pieni mutta kasvava segmentti. Erityisesti japanilaiset harrastavat niitä. Japanilaisten mystiikkaan taipuvaista mieltä kiehtovat revontulet, jotka varmistavat poikalapsen saamisen. Teho paranee, jos majoitutaan iglussa, jonka katon läpi taivaan leiskunta näkyy.

Toisinaan parit jopa vihitään Suomessa, eksoottisissa puitteissa, kuten vaikkapa jääkappelissa. Papereitten kerääminen laillisen avioliiton aikaansaamiseksi on työlästä, mutta vaivan arvoista.

Hääpari harvoin matkustaa yksin, vaan mukana on sukua tai kavereita. Häämatkalla ei myöskään pihtailla rahaa, joten hääseurue on Suomellekin tuottoisampi sakki kuin tavallinen matkailijaporukka.

Myös sammaleenkatsomisharrastajat saapuvat Suomeen harrastematkoilleen. Mutta heitä on vähemmän kuin vihille meneviä. Siksi lienee fiksumpaa kehittää häämatkailua.˜●

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)