18.09.2015

NOLLA PUUTTUU

Nolla on täysi nolla, se ei merkitse mitään, mutta käy kuitenkin halveksunnan ilmaisemisesta. Se on kuin piste geometriassa. Ei suuntaa, ei suuruutta.

TEKSTI Jaakko Lehtonen

Voi nolla silti olla mukava. Ajatellaanpa vaikka matkailun edistämisbudjettiamme. Yksi nolla lisää nykyiseen 10 miljoonaan olisi tosi hieno juttu. Yksi nolla lisää ulkomaisten yöpymisten määrään alkaisi jo ahdistaa. Olisi porukkaa kaikki paikat täynnä, nykyiset hotellit ratkeaisivat liitoksistaan ja silti ovella olisi jonoa kuin uuden marketin avajaisissa, joissa saa ilmaisen muoviämpärin.

Minulta kysyttiin hiljan, mikä on se ihanteellinen ulkomaisten matkailijoiden määrä, johon tähtäämme. Volyymi, jonka jälkeen kasvua ei enää haluta, saavutetun tason ylläpito riittää.

En osannut vastata. Sehän on kuin lapsi vietäisiin karkkikauppaan ja kysyttäisiin, mikä on ihanteellinen määrä karkkia Sinulle, että saat kaiken ilon irti, mutta ei tule huono olo.

No, ihan heti ei matkailijakatto kylläkään tule vastaan. Voidaan innolla jatkaa markkinointia. Ei Suomesta kuitenkaan saa tulla massaturismikohdetta, eikä tulekaan, sen puoleen. Tuo useimmiten toteutunut 4–5 prosentin vuosikasvuvauhti on jo ihan kiva, mutta siihenkään ei juuri näillä näppäimillä päästä, kun itänaapurin väki vatuloi matkapäätöksissään. Matkailijavirtojen kasvu muista maista ei riitä paikkaamaan venäläisten matkailijoiden jättämää vajetta kokonaan.

Mutta kyllä venäläiset taas aikanaan alkavat saapua, Venäjä
on kautta historiansa toipunut kaikista notkoistaan, miksei siis tästäkin. Pientä piristymistä onkin jo nähtävissä. Vanha oppi korista ja kaikista kananmunista näytti kuitenkin jälleen kyntensä, ja se on hyvä pitää mielessä jatkossakin. Joku muinoinen esimieheni opetti, että yhden asiakkaan – matkailun tapauksessa voisi ajatella, että yhden markkinan – varassa ei saisi olla enempää kuin 20 prosenttia käyttökatteesta. Silloin täydellinen yhden sektorin romahduskaan ei suista koko firmaa polvilleen.

Että käykää vaan Suomeen, kaikki kansat!˜●

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)