18.03.2015
Suomalaisella hyvinvointimatkailulla on edessään loistava tulevaisuus, jos onnistumme tavoittamaan oman arkipäivänsä stressaamista ihmisistä ne, joiden mielessä ei ole päällimmäisenä luksusloma pitkän perinteen omaavassa ylellisessä kylpyläparatiisissa.
ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON matkailualan opetus ja tutkimuslaitoksen ja Visit Finlandin tekemän tutkimuksen mukaan Suomella on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä suosituksi hyvinvointimatkailun kohdemaaksi. Suomalaisella maaseudulla on tarjottavanaan sitä, mitä kansainvälisillä markkinoilla kysytään; rauhoittavia luontokokemuksia, virkistäviä luontoon pohjautuvia aktiviteetteja, hyvinvointia tukevaa puhdasta ruokaa ja hyvää tekeviä oheispalveluja.
Tarjontaa on kuitenkin terävöitettävä ja viestintää tehostettava, jotta Suomen ääni saadaan kuuluviin kansainvälisillä markkinoilla. Siinä Visit Finlandin lanseeraama Finrelax®tuotemerkki on oivallinen väline.
TUTKIMUKSEEN OSALLISTUNEIDEN matkailuyrittäjien mukaan suomalaisen maaseudun tarjoaman hyvinvointimatkailun ydin löytyy luonnosta. Luontoa on kaunis katsella, mutta se on myös voimaannuttava ympäristö monille aktiviteeteille.
Maaseutumatkailuyrittäjät uskovat yksinkertaistenkin luontoelämysten voimaan.
Paljolti tässä on kysymys vapaasta ajasta, jonka matkailija antaa. Suomalaisten matkailuyrittäjien tehtävä on auttaa matkailijaa tässä prosessissa, tarjota heille suomalaista luomulääkettä, Finrelaxia®.
HILJAISUUTTA, RAUHAA ja rentoutumista hyvinvointimatkailija löytää myös suomalaisesta saunasta. Suurin osa ulkomaisista matkanjärjestäjistä piti saunaa Suomeen suuntautuvan hyvinvointimatkan ehdottomana elementtinä.
Suomalainen tavallinen saunominen sisältää jo saunaelämyksen ytimen, mutta saunaa voidaan tuotteistaa moneen suuntaan erilaisia mieltymyksiä vastaavaksi ilman että saunomisen ydin katoaa. Esimerkiksi vihtominen, turvehoito, saunahunaja tai rentouttava saunajooga ovat omiaan täydentämään saunomiskokemusta.
HYVINVOINTIMATKAILIJAT HALUAVAT nauttia herkullista, terveellistä, puhdasta ja tuoretta lähellä tuotettua, sesonginmukaista ruokaa. Nämä ruokatoiveet menevät varsin hyvin yksiin suomalaisen ideaalitarjonnan kanssa. Suomalaiset tosin kattavat ruokapöytään mielellään luonnonantimia, marjoja ja sieniä, ja harmittelevat sitä, että niiden hyvinvointivaikutuksia ei vielä laajasti tunneta. Matkailijat eivät tiedä suomalaisen ruuan yleisestä puhtaudestakaan.
Hieman sapiskaa suomalaiset matkailuyritykset saivat sekä itseltään että matkanjärjestäjiltä siitä, että ruokailun kokonaisuutta, viihtyisyyttä ja elämyksellisyyttä ei aina huomata viedä loppuun asti.
PUHTAUDEN SUHTEEN oli hämmästyttävää, että vaikka matkailuyrittäjät puhuivat suomalaisen luonnon ja ruuan puhtaudesta, ei matkailuyrityksen puhtaus ja siisteys tullut juuri lainkaan esiin. Tämä panee miettimään, ovatko nämä asiat kunnossa, nurkat puhtaina ja pihat ojennuksessa, vai eivätkö ajatukset ole vielä ehtineet sinne asti.
OMA LUKUNSA ovat suomalaiset hoidot: niitä matkailuyritykset tarjoavat jonkin verran, mutta näyttää kuitenkin siltä, että ne eivät ole suomalaisille itselleenkään kovin tuttuja. Moniko tietää esimerkiksi, mitä on kalevalainen jäsenkorjaus? Tässä kohtaa tarvittaisiin varmasti paikallisten osaajien ja matkailuyritysten tehokkaampaa verkostoitumista.
VISIT FINLANDIN YDINVIESTIKSI suomalaisen hyvinvointimatkailun markkinoinnissa on valikoitumassa luonnollinen luksus ja harmonia. Juuri tätä suomalaiset maaseudun matkailuyritykset ovat valmiita tarjoamaan, ja tätä arkipäivässään stressaantunut ihminen kaipaa.
Venäjän hyvinvointimarkkinoilla kilpailemme samassa sarjassa kuin Baltian maat ja muilla kansainvälisillä markkinoilla ovat muut Pohjoismaat pahimpia kilpailijoitamme. Tarvitsemme nyt selkeää tuotteistamista, erottautumista, markkinointia, kilpailijoiden analysointia, ja paljon muutakin tehtävää riittää. Tärkein meillä on jo, vetovoimainen sisältö ja potentiaaliset asiakkaat. ●