18.09.2015

KIINALAISTEN YÖPYMISET ENNÄTYSLUKEMISSA

Suomen matkailun agendaa hallitsivat alkuvuonna kaksi suurvaltaa: Venäjä valtavan volyyminsa ja Kiina merkittävien tulevaisuuden odotustensa ansiosta.

TEKSTI Katarina Wakonen/Visit Finland KUVA Jussi Hellstén/Visit Finland

KAHDEN KILPAKUMPPANIN kehitys ensimmäisen vuosipuoliskon aikana oli toistensa peilikuva: ruplan kurssi lähes puolitti venäläisten yöpymiset Suomessa, kun taas kiinalaisten yöpymisten kasvuvauhti rikkoi ennätyksiä.

Ruotsi pääsee helpommalla: sen matkailu on useamman vakaan ja vakavaraisen markkinan varassa.Ruotsin matkailun tukijalat tuottavat tasaisen varmaa, jopa kasvavaa kanta-asiakasvirtaa.

Ruotsin ulkomaisista yöpymisistä neljäsosa tuli viime vuonna Norjasta ja viidesosa Saksasta. Kilpailuetua on tukenut myös kruunun edullinen vaihtokurssi.

Matkailun rakenteen monipuolisuus onkin paras turva kriisejä vastaan. Suomen alkukesän (touko–kesäkuun) luvut etenkin Ruotsin ja Saksan osalta ovat siksi mukavaa luettavaa. Saksalaisten yöpymiset kasvoivat koleasta säästä huolimatta kuusi ja ruotsalaisten kahdeksan prosenttia.

Keski-Euroopan markkinat ovat täynnä, mutta onneksi samat matkailijat tekevät useampia matkoja. Se tarkoittaa kakkos- lomia, lyhytlomia ja kaupunkilomia. Trendi ylläpitää Euroopan sisäisen matkailun kysyntää myös taloudellisesti heikkona aikana.

Suomen alkukesän luvut näyttävät lupaavilta myös Japanin ja Kiinan osalta. Kiinalaisten yöpymiset kasvoivat koko alkuvuonna 37 prosenttia, touko–kesäkuun aikana jopa 41 prosenttia. Talousongelmista kärsineen Japanin osalta yöpymiset kääntyivät kasvuun alkukesästä: kasvua oli 7 prosenttia.

Amerikkalaisten osalta alkukesä ei alkanut yhtä lupaavasti. Takapakkia tuli 11 prosenttia. Usea Venäjän tilanteesta ja pakotteista huolestunut matkailija oli rajannut Suomen pois Pohjolan matkaltaan.

Elinkeino voikin odottaa uusien matkailijavirtojen todellista läpimurtoa vasta sitten, kun Suomesta saadaan houkutteleva pysähdyspaikka aasialaisille vaihtomatkustajille.

Lisää tilastotrendeistä tästä 

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)