14.03.2016

KRIISIT MUUTTAVAT MATKAILUVIRTOJA – HYÖTYYKÖ POHJOLA?

Joulukuinen kaupunkimatka Pariisin osoittautui edullisemmaksi ja ylellisemmäksi kuin etukäteen ajattelin. Taskussa oli tavallista paremman hotellin varauskuitti ja tuoreena bonuksena huoneluokan upgreidaus

TEKSTI Katarina Wakonen KUVA Dreamstime

Ranska on Schengenmaa, mutta Charles de Gaullen ykkösterminaalissa tarkastettiin myös suomalaisten passit. Siinä tunnin jonotuksen aikana ajatukset ennättivät lentää kesän huippusesonkiin: kun laskee yhteen tuoreet terrorismin aiheuttamat vauriot ja pakolaiskriisin, ei matkailun lähitulevaisuus näytä hyvältä.

Vapaa liikkuvuus on ollut Euroopan vahvuus kilpailussa maailman matkaajista. Nyt se on uhattuna.

Pariisissa hotelliala menettää arvioiden mukaan marras-maaliskuussa 270 miljoonaa euroa. Hotellien käyttöasteen ennustetaan laskevan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 26 prosenttia.

Myös matkailun maailmanmestareiksi tiedetyistä saksalaisista on tullut yhä varovaisempia: Monet odottavat ja siirtävät päätöksentekoa matkakohteesta.

MATKAILUN MANNERLAATAT liikkuvat, kun matkailijat etsivät kuumeisesti uusia turvallisempia kohteita. Samalla matkanjärjestäjien liiketoimintalogiikka muuttuu merkitsevästi. Pitkän aikaa hyvin menneellä alalla on siirrytty epävarmuuden aikaan.

Saksassa arvioidaan kriisien muuttavan myös lomanviettotapoja. Erityisen kohtalokasta tämä on matkanjärjestäjien kannalta suurimpia voittoja tuottavassa perhelomasegmentissä. Koulujen lomaviikot ovat tuoneet suurimmat voitot ja suunnitteluvarmuutta toiminnalle.

Viime ja alkava vuosi ovat sisältäneet matkailun kannalta huolestuttavia piirteitä: väkivaltaisia konflikteja, terrori-iskuja, pakolaiskriisin, epidemioita ja hidastuneen talouskasvun. Matkailu on toistaiseksi kuitenkin selviytynyt hyvällä kasvu-uralla.

Matkailujärjestö UNWTO:n mukaan kansainväliset saapumiset ylsivät viime vuonna 4,4 prosentin kasvulla uuteen ennätykseen, 1,184 miljardiin. Kansainväliset yli yön saapumiset kasvavat nyt kuudetta peräkkäistä vuotta pitkän ajan keskiarvoa nopeammin.

VISIT FINLANDIN edustajat Kaukoidässä ovat raportoineet matkanjärjestäjien huolista terrorismiin liittyen. Japanin edustajan mukaan turvallisuus on jopa matkailualan suurin huoli. Suomi voisi turvallisena maana käyttää tätä hyväkseen.

Euroopan matkailukomission ETC:n selvityksen mukaan japanilaiset ovat kaikkein todennäköisemmin pohtimassa Euroopan kilpailijoita verrattuna viime vuoteen.

Kiinan edustaja kertoo, että monet peruuttivat jo maksettuja Euroopan-matkojaan Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kiinalaiset matkanjärjestäjät yrittävät paikata tilannetta myymällä enemmän Tyynenmeren kohteita.

WTTC:n tulosten mukaan poliittisella konfliktilla on vähäisempi vaikutus, mutta se kestää usein pidempään ja sen päättymistä on vaikea arvioida. Suomalaiset tuntevat hyvin Ukrainan jäätyneen konfliktin ja Venäjän pakotteiden ja vastapakotteiden vaikutuksen omassa taloudessaan.

TURVALLISUUDESTA, JOUSTAVUUDESTA ja paremmasta palvelusta on tulossa pakettimatkanjärjestäjien tärkeimmät myyntiargumentit. Kilpailussa online-matkatoimistoja vastaan perinteiset matkanjärjestäjät ovat säilyttäneet asemansa kriisitilanteissa. Pakettimatkailijat ovat jo ehtineet palata kotiin, kun omatoimimatkailijat odottavat vielä lentojaan.

Matkailijat välttävät tulevissa matkasuunnitelmissaan terrorismivaarallisia kohteita. Saksalaiset, erityisesti lapsiperheet, suuntaavat entistä useammin Skandinaviaan, Espanjan rannikolle tai lomailevat kotimaassaan. Espanjassa huonompikin kohde kelpaa, ja matkailijat ovat valmiita tinkimään merinäköalasta.

Kuluvasta vuodesta on tulossa seitsemäs kasvun vuosi, sillä UNWTO:n arviot nykyisen trendin pohjalta ovat optimistisia. Eniten matkailu kasvaa Aasiassa ja Tyynenmeren alueella. Eurooppa voi odottaa 3,5-4,5 prosentin kasvua.

Pariisiin katuja vartioivat yhä raskaasti aseistautuneet miehet, ja kaupungin kulttuuritapahtumista kertovat nettisivut varoittavat turvatarkastuksista.

Samaan aikaan Suomi on noteerattu yhä useammin kansainvälisessä mediassa. Esimerkiksi The Guardian listasi Yyterin hiekkarannat yhdeksi Euroopan parhaimmista. Merellinen saaristo – Pohjolan Riviera – toivottaa matkailijat tervetulleeksi! ●

Jutussa käytetyt lähteet:
ITB World Travel Trends Report 2015/2016
ETC Long-Haul Travel Sentiment Survey & Index WirtschaftsWoche 5/2016
Visit Finlandin Kiinan ja Japanin markkinaedustajat UNWTO World Tourism Barometer, January 2016

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)