18.09.2015

”RUOKATAVAROILLAMME OLISI SAKSASSA KYSYNTÄÄ“

Pari vuotta Berliinin lähetystössämme lehdistö- ja kulttuurineuvoksena toiminut, entinen MTV:n uutisten toimittaja ja kulttuuriosaston päällikkö Merja Sundström, 60, patistaa suomalaisia rohkeasti myymään tuotteitaan Saksaan.

TEKSTI Juha Veli Jokinen KUVA Juha Veli Jokinen

Suomalaisilla ruokatavaroilla ja terveysmatkailulla olisi Sundströmin mukaan paljon suurempi kysyntä, kuin tarjontaa nyt on. Saksalaiset haluavat siistin mökin luonnon keskeltä ja veden ääreltä, ei niinkään venäläisten turistien vaatimaa varustetasoa ja koreutta.

– Muun muassa suomalaiset juustot tekisivät varmasti enemmän kauppansa täällä, mutta olen ymmärtänyt, että vienti Suomessa tyssää usein kapasiteettiin, pienyrittäjät eivät pysty toimittamaan. Ruokatavaroillamme olisi Saksassa kysyntää. Myös terveys- ja virkistysmatkailussa olisi varmasti markkinoita enemmän, kesälomallaan suomalaisia ruokayrityksiä ja kauppahalleja ”sillä silmällä” kolunnut Sundström kertoo.

Hän istuu Berliinin Pohjoismaiden yhteisen lähetystörakennuksen Oslo-kahvilassa, mihin hän toivoo seuraavaksi suomalaista yrittäjää.

– Tähän voisi joku suomalainen yrittäjä tuotteistaa vaikkapa Helsinki-kahvilan, missä tuoksuu suomalainen pulla ja kahvi. Robert ́s Café -ketjukin voisi innostua. Suomalaisten pitäisi olla rohkeampia markkinoinnissa ja yrittämisessä, tänne pitää tulla pystypäin ja saksan kielellä.

SUNDSTRÖM ON huolissaan Suomi-kuvasta, jota kulovalkean tavoin on tahrinut uutinen joulupukin konkurssista ja rahavaikeuksista.

– Maakuvamme on vaarassa, joulupukin imago on niin tärkeä. Jos vielä uutiset talouden alamäestä ja työttömyydestä lisääntyvät, se ei merkitse hyvää julkikuvallemme. Pisa-tutkimus ja suomalainen koulutus on ollut lippulaivamme, hän sanoo ja toivoo, että Suomi osaa hoitaa myös hyvin pakolais- ja siirtolaiskysymykset.

– Saksa on hyvin siirtolaismyönteinen ja niitä asioita seurataan täällä.

Muun muassa nämä kysymykset nousevat varmasti talousasioiden kanssa esille, kun sekä pääministeri Juha Sipilä että ulkoministeri Timo Soini tapaavat syksyn virallisilla vierailuillaan liittokansleri Angela Merkelin.˜●

– Avainministereiden vierailut saavat paljon huomiota ja uuden hallituksemme politiikka kiinnostaa. Der Spiegel- ja Frankfurter Allgemeine -lehdet lähettänevät toimittajat Suomeen tekemään ennakkojutut, Sundström kertoo.

SUOMESTA PITÄÄ MYYDÄ SAARISTOA JA SINIPIIKOJA!

NÄYTTELIJÄ, KÄSIKIRJOITTAJA, kirjailija Eppu Nuotio ja ohjaaja, muusikko Kurre Nuotio myivät

jokin aikaa sitten Hiittisten saaristosta talonsa ja tiluksensa ja muuttivat leppoisasti sykkivään Berliiniin. Siellä he asuvat ja kirjoittavat jugend-talossa sijaitsevassa 120 neliön lukaalissaan Schöneberg-Friedenau-kaupunginosassa ja viihtyvät. Ympärillä asuu liuta kirjailijoita ja taiteilijoita, ja kiven heiton päässä ikuista unta nukkuu itse Marlene Dietrich.

Vuosia saaristossa asunut pari kaipaa joskus merta ja tuulta, mutta Berliini saa heidän rakkautensa nyt taas kukkaan. He muistelevat hyvällä kaunista saaristoa, vielä puhdasta merta ja saaristolaista elämämenoa.

– Saaristo on Suomen suuri vientituote, se pitäisi paremmin myydä ja tuotteistaa. Itämeri on vielä suhteellisen puhdas ja sitä pitää vaalia. Helsinki meren rannalla on tietysti myös myyntivaltti, syntyperäinen stadin kundi Kurre sanoo.

– Saaristoon kuuluvat omat elämisen erityispiirteet, fiilis ja ruokakulttuuri. Kaikki se olisi upeaa myyntituotetta, Eppu komppaa.

Hän keksii lopuksi yhden lyömättömän suomalaiskeksinnön tiskikaapin ohella, vientituotteen Euroopan markkinoille: Sinipiian!

– Sinipiika on ehdoton puhdistaja. Monet täällä vain rätillä tai mopilla siirtävät kuraa ympäri lattiaa, Sinipiika pyyhkii, pesee, kuivaa. Kaikki Sini- siivoustuotteet olisivat hyviä saksalaiseen kauppaan, Eppu ehdottaa.˜●

Matkailusilmä

Matkailusilmä on Visit Finlandin sidosryhmä- ja asiakaslehti. Matkailusilmä kertoo matkailuelinkeinon kuulumisia, taustoittaa Visit Finlandin tutkimustietoa ja tutustuttaa lukijat alan vaikuttajiin ja yrittäjiin.

© VISIT FINLAND • Puhelin: 029 46 95650 • Postiosoite: PL 358, 00181 HELSINKI • Käyntiosoite: Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki • www.visitfinland.fi

ISSN-L 0355-5194

ISSN 0355-5194 (Painettu)
ISSN 2242-9859 (Verkkojulkaisu)